Geschiedenis

Een lang verhaal kort!

Hangar 43 is een volledig gerenoveerde negentiende-eeuwse fabriekshal in het centrum van Oost-Vlaanderen. Waar vroeger olie- en zuivelproducten van de band rolden, kan u nu terecht voor al uw bedrijfsevenementen, recepties, seminaries, trouwpartijen en nog zo veel meer.

De geschiedenis van de overblijvende fabrieksgebouwen op ons terrein gaat terug tot het jaar 1894 waarin fabriek “De Bruyn” werd opgericht als “Usine Saint-Antoine” door Léon & Edmond De Bruyn.

Enkele van de oudste fabrieksgebouwen vertonen nog typische kenmerken van laat 19de-eeuwse bakstenen fabrieksarchitectuur met industriële vensters en ijzeren dakspanten.

Gedurende de twintigste eeuw werd de fabriek verschillende malen vergroot en vernieuwd. Oorspronkelijk werden er allerhande plantaardige oliën verwerkt tot margarine, midden de twintigste eeuw werd echter overgeschakeld naar de verwerking van zuivelproducten. Vanaf dan stond het fabrieksterrein bekend als de OLA ijsfabriek. Heel wat ijsjes die nu wereldberoemd zijn, werden hier destijds ontwikkeld of geproduceerd. Denk maar aan het bekende raketijsje, de Magnum of de Cornetto.

In 1986 werd het fabrieksterrein deels verkocht, waarna de lokale productie uiteindelijk volledig afsloot in 1999. Sindsdien werd een groot deel van de oude fabrieksgebouwen met de grond gelijk gemaakt. Gelukkig bleven enkele prachtige gebouwen gespaard waarin wij u nu graag verwelkomen voor al uw evenementen.

Meer informatie kan u hier vinden.

Verklaring over cookies